Erwtensoep

Benodigdheden Bereiding Tips Tijd
1 varkenspoot of circa 600 g hamschijf of krabbetjes, 400 gram spliterwten, 2 laurier-blaadjes, 1 grote of 2 kleine stelen prei, 1 kleine knolselderij, zout en versgemalen peper, groningse metworst.

Breng 2 liter water met wat zout aan de kook en doe er het vlees, de spliterwten en het laurierblad bij. Breng aan de kook, draai het vuur laag en laat met het deksel op de pan af en toe roerend circa 2 uur zachtjes koken. Snijd intussen de schoongemaakte prei in ringen en de geschilde knolselderij in blokjes. Doe ze bij de soep en laat nog circa 30 minuten zachtjes koken. Haal het vlees van de botten, snijd het in blokjes en doe ze terug in de pan. Breng de soep verder op smaak met zout en peper.Erwtensoep a la koen Boeren groningse metworst in kleine stukjes snijden en deze een half uurtje meekoken.

Laat desgewenst de laatste 20 minuten een rookworst in de soep wellen en snijd die in schuine plakjes. Laat voor een meer gebonden soep de laatste 30 minuten een in blokjes gesneden aardappel meekoken. Geef er met katenspek belegde sneetjes roggebrood bij en bestrijk het spek dun met mosterd.

 

ca. 3 uur